Fit Cake na odporność

W okresie jesienno-zimowym, a zwłaszcza podczas trwającej pandemii, kwestia odporności organizmu w każdej rodzinie staje się sprawą najwyższej wagi. My też staramy się, by nasze fit słodycze i ciasta bez cukru dostarczały składników i mikroelementów niezbędnych do codziennego funkcjonowania i wzmacniały system immunologiczny. Stawiamy więc na orzechy, bezglutenowe mąki i płatki zbożowe, owoce jagodowe oraz przyprawy, które wspierają odporność, np.: kurkumę, cynamon i oczywiście kakao.

 

Orzechy i migdały

Mają pozytywny wpływ przede wszystkim na koncentrację i zdolności umysłowe. Zawierają witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy, co w przypadku pandemicznego stresu i jesiennej depresyjnej pogody ma znacznie. Są wysokoenergetyczne, ale zamiast pustych kalorii, zawierają bardzo zdrowy tłuszcz, a dokładnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Można je znaleźć w wielu ciastach bez cukru wypiekanych w Fit Cake, m.in. w serniku orzechowym (arachidowe), nerkowniku z kokosem (nerkowce), Knoppersach (laskowe), migdałowcu z frużeliną owocową (migdały) oraz batonach np. Mr Daktylu (włoskie) i Snackersie (arachidowe). Jak widać, korzystamy z całej gamy orzechów dostępnych na rynku, ponieważ mają one różnorodne właściwości. Popularne fistaszki zawierają najwięcej białka (blisko 26 g w 100 g orzechów). Dlatego zalecane są dla osób trenujących albo pracujących fizycznie. Nawet kilka orzechów włoskich zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3, będące najważniejszym budulcem komórek mózgu. Z kolei orzechy laskowe wyróżniają się dużą zawartością witaminy E, zalecaną w przypadkach anemii.

W Fit Cake do wypieków kruchych często stosujemy mąkę migdałową, dodajemy ją też do naszych fit deserów w słoikach: np. Brownie&słony karmel, deseru a’la Milka Oreo, deseru a’la Pieguski. Migdały mają niski indeks glikemiczny. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i obniżają stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi.

Zdrowe zboża

Wiele badań wykazuje, że bezglutenowa dieta wpływa na lepsze wyniki leczenia przy niektórych schorzeniach. Posiadamy certyfikat gluten free i dbamy o to, by nasze ciasta bez cukru były dostępne także w wersji bezglutenowej. Stosujemy do ich wyrobu np. mąkę ryżową, kukurydzianą, czy wspomnianą migdałową.

Często mąkę zastępujemy zdrowszymi płatkami zbożowymi np. owsianymi lub jaglanymi. Poza tym, że są doskonałym źródłem energii, chronią przed infekcjami, optymalizują poziom cholesterolu i glukozy we krwi, obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca. Płatki owsiane dodajemy do naszych fit deserów – batonów Szarlotte i Mr Daktyl. Bezglutenowe, jaglane, które dodatkowo cechują się wysoką zawartością witaminy E i B są podstawą batonów Oreo.

Przyprawy dla smaku i odporności

Z przypraw, które mają duże znaczenie dla budowania odporności organizmu, w pierwszym rzędzie należy wymienić: kurkumę i cynamon. Można je znaleźć w wielu naszych ciastach bez cukru np. w pączkach z wegańskim adwokatem (kurkuma nadaje im piękny żółty kolor) oraz w torciku dyniowym (tutaj główną rolę gra cynamon).

Kurkuma  ma swój udział w skutecznej walce z chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami. Cynamon z kolei działa przeciwzapalnie, ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze, a także przyspiesza metabolizm.

Specjalizujemy się w słodyczach, nie możemy więc pominąć królowej łakoci, czyli czekolady. W Fit Cake stosujemy tylko wegańską, bezcukrową, gorzką, zawierającą około 80 proc. kakao. Ma ona właściwości zdrowotne. Obniża poziom stresu,  poprawia nastrój, pamięć oraz odporność. Przeciwdziała też powstawaniu stanów zapalnych. Używamy czekolady do produkcji wielu naszych fit deserów, np. ciast bez cukru, bezglutenowych tortów, batonów, wegańskich muffinek czekoladowych.

Owoce jagodowe oraz… szpinak

Niemal wszystkie owoce mają jakieś swoje atuty i w odpowiedniej ilości są wskazane w każdej diecie, ale jagodowe są absolutnie wyjątkowe. Truskawki, jagody, maliny,  żurawina – zalecane są o każdej porze roku. Zawierają bogactwo witamin – C, A, B, różnych składników mineralnych, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz polifenoli. Mają dzialanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze. Należy je jeść w przypadku przeziębienia czy przemęczenia ponieważ podnoszą odporność. Na ich bazie robionych jest wiele syropów i medycznych suplementów. W Fit Cake wolimy je jednak w czystej postaci. Dodajemy je obficie do naszych ciast bez cukru i fit deserów w słoiku np. wegańskiego serniczka z musem jagodowym. Masa „serowa” jest wykonana z tofu, które odznacza się wysoką zawartością białka sojowego, wapnia i fosforu. Mus z czarnych jagód dodatkowo ma korzystny wpływ na wzrok.

Z warzyw naszym ulubionym jest szpinak, stanowiący doskonałe źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego. Zawierają go nasze koktajle odżywcze. Codziennie oferujemy dwa różne smaki. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecamy zielony ze szpinakiem i kiwi oraz jagodowy.

Nie dawajmy się słocie i choróbskom, a dla podtrzymania nastroju nie żałujmy sobie słodkości, ale wyłącznie tych zdrowych.

Inne artykuły